Lees meer

Een Fijn gegraveerd knottenkistje

Friesland, 1630 - 1680

Afmetingen
h 7,8 cm, b 7,1, d 5,5 cm

Gewicht
130 gram

Een zilveren koffervormig knottenkistje op 4 gladde bolpootjes met scharnierende gebolde deksel waarop een balustervormige scharnierende greep. Het kistje is fraai en vol gegraveerd met symbolische en Bijbelse voorstellingen in ovale medaillons.

De voorzijde heeft een voorstelling van Christus met de Samaritaanse vrouw die hem water aanbiedt. De achterzijde is gedecoreerd met een landschap waarin een visser die met zijn hengel een vis ophaalt. De linkerzijde: een heuvelachtig landschap met een gevleugelde engel met een jongen op weg naar twee mannen rechts bij een huis. De rechterzijde toont een landschap met een rivier en een visser die zijn net ophaalt De deksel heeft twee voorstellingen: aan de voorzijde is in een landschap een bruidspaar te zien dat elkaar de hand reikt onder de goddelijke zegen waarin een duif.
De achterzijde van de deksel toont een gevleugelde engel bij een liggende vrouw, als aankondiging van haar vruchtbaarheid.

Provenance
Particuliere collectie, Nederland

Gerelateerde objecten
Reisbestek, Zuidelijke Nederlanden, 1623

Een tweedelig zilveren reisbestek, bestaande uit een twee-tands vork en een mes. De gedeelde boven- en onderzijden zijn versierd met renaissance

Lees verder